La nostra història

La primera edició del Festivern fou a Pedreguer (Marina Alta) el cap d’any de 2004. Aquell any, Obrint Pas, Brams, La Gossa Sorda i Pirat’s Sound Sistema ompliren de festa i música el nostre escenari. Naixia el festival d’hivern de les comarques centrals valencianes, un festival que reunia música, llengua, festa i cultura al voltant de la Nit de Cap d’Any. Des d’aleshores el Festivern s’ha organitzat a diversos pobles i ciutats, excepte el 2009 quan ens veiérem obligats a suspendre’l a causa de les dificultats per trobar un espai adient. Organitzar un festival valencià on la pretensió és que actuen grups que canten majoritàriament en la nostra llengua no sempre ha estat fàcil. La falta de suport i les dificultats que imposen dels nostres governants és una situació per coneguda per totes i tots. I nosaltres, com tot el sector cultural del País Valencià, també ho hem patit.

Tot i així, el Festivern ha mantingut sempre la seua essència: organitzar una Nit de Cap d’Any arrelada a la nostra música i la nostra cultura. I amb uns objectius clars: la normalització de la música en valencià, la promoció de grups joves, la difusió diferents estils i gèneres musicals des de les noves tendències fins a la música d’arrel i d’autor, la reinvindicació de la nostra cultura popular, així com la integració del festival dins de l’entorn cultural i festiu de la localitat on se celebra cada any.

Les edicions de 2005 i 2006 se celebraren a Ontinyent (Vall d’Albaida). Aquells dos nits de Cap d’Any passaren pel nostre escenari grups com Berri Txarrak, Boikot, Mesclat, el Corredor Polonés, L’Ham de foc, Red Roja, la Carrau, la Kermés, Sva-ters, VerdCel, Feliu Ventura, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Paral·lel 84, La Gossa Sorda, Skalarriak, Def con Dos i Insershow. Foren els anys en que al Festivern s’engegarem un munt d’activitats esportives i culturals com el Triatló de Pingüins al Pou Clar o una visita guiada pels carrers del centre històric de la ciutat. La popularitat del festival va consolidar el Festivern com una data clau del calendari de la música en valencià. Tant és així que partir de la tercera edició a Ontinyent, ampliàrem els dies de concert i el nombre de grups participants. L’humil festival de 2004 començava a créixer.

L'acceptació per part del públic ha anat creixent

Edició darrere edició el Festivern s'ha consolidat com un festival fixat al calendari de la música en valencià. Tant és així que a partir de la tercera edició (2006) ampliarem els dies de concert i el nombre de grups participants

 

El 2007, el Festivern es va traslladar a Benifairó de la Valldigna (Safor). Malgrat les pluges dels dies anteriors i el mal oratge durant el festival, els festiverners que es desplaçaren fins la Valldigna gaudiren de la millor nit de l’any amb Banda Bassotti, Obrint Pas, Desgavell, New York Ska Jazz Ensemble, Soziedad Alkoholika, Inòpia, Rapsodes, Voltors, Agraviats, Atzukak, Sak de Gats, Cesk Freixas i Pau Albajos a banda de les activitats culturals i esportives paral·leles a la festa.

La cinquena edició del Festivern, l’any 2008, fou a l’Alcoià. Però davant les dificultats de celebrar-ho en un gran espai, vam decidir fer una versió més reduïda. La festa fou a Alcoi amb La Gossa Sorda, Salsamuffin Sound System, Che Sudaka, Arthur Caravan, Amanita Suit i Tashkenti.