Entrevistem Los Chikos del Maíz

Los chikos del maiz

Enguany un dels grups més trencadors i amb més projecció que han eixit al País Valencià als darrers anys, una de les bandes més incisives de tot l’estat s’acomiadarà del seu públic a l’escenari del Festivern. Parlem de Los Chikos del Maíz, la referencial banda de hip-hop combatiu tancarà una etapa a l’escenari de Tavernes de la Valladigna. Una especial ocasió per gaudir del seu últim disc  “Trap mirror” i d’altres hits que ens han marcat. És per això aprofitem per presentar-vos un nova mini-entrevista amb Toni de Los Chikos del Maíz, on ens parla d’aquest final d’ètapa i de la trobada especial que serà el #Festivern1617.

 

1. Anunciada la vostra retirada com a banda, aquest serà el vostre últim Festivern. Imaginem que plantegeu el concert com una data especial. Ens podeu avançar alguna cosa de per on anirà el concert?
Alguna cosa especial sí volem que hi haja, donat que és el nostre últim concert com Los Chikos del Maíz en uns anys. És possible que cantem algun tema més clàssic, alguna altra sorpresa o col·laboració, però preferim deixar-ho de moment en l’aire i que puguen gaudir-les persones que assistisquen al directe. Però per descomptat que especial i emotiu sí que serà el concert.

2.  L’escena de la música combativa enguany es troba com plegueu 2 bandes com Los Chikos del Maíz i Habeas Corpus -amb els que us uneix una especial afinitat-. Sou 2 bandes amb una forta personalitat i discurs molt propi. Trobeu bandes més joves que continuen el vostre camí amb les quals us sentiu identificats o fins i tot admireu el que aporten? Quines propostes musicals noves us han cridat l’atenció?
Sí creiem que la música combativa gaudeix d’un bon moment, sobretot al País Valencià. En els últims anys, a la calor de la crisi, del 15M i, en el cas valencià, després del malbaratament i la corrupció soferta, l’auge de grups amb lletres socials ha estat brutal i molts amb gran qualitat. Només cal veure el públic que atreuen grups com Zoo, La Raíz o Aspencat, entre d’altres. Hi ha una escena musical valenciana forta que esperem que amb els governs anomenats del canvi no s’adorma i continue sent fructífera i crítica com aquests últims anys. Ara que comencem a recuperar els llocs públics que ens havien robat durant dècades, cal estar al peu del canó més que mai.

3. Amb quines sensacions afronteu el tancament d’etapa? Què heu aprés de tot aquest viatge com a Los Chikos del Maíz?
Crec que encara no hem assimilat que arriba a la fi. O, bé, un cessament temporal de l’activitat armada, jajaja!. Portem molt de temps sense parar, sense tenir pràcticament un cap de setmana lliure i això vol dir sense poder parar, seure i reflexionar de tot el que s’ha aconseguit i tot el que ve. Per això, tampoc hem tingut temps d’assumir que ens queden dos concerts i que el 31, quan pugem a l’escenari del Festivern, serà l’última vegada en diversos anys. Supose que aquesta dificultat de pensar i poder assumir que tot s’acaba, farà que afloren els sentiments més encara sobre de l’escenari.
I hem après moltíssim, és clar. Han estat 11 anys, que no és poc. I el creixement del grup ha anat en conjunt al nostre creixement personal. Hem après moltíssim musicalment parlant. També en termes de compromís polític i social hem crescut, après i corregit els errors de quan teníem 20 anys. Hem conegut un munt d’amics i amigues en aquest camí, molt diversos, pels que posaria la mà al foc i que saben que la meua casa és la seua. Hem pogut gaudir d’un somni, de viatjar el que mai hauríem imaginat i de poder veure que les teues cançons arriben a milers de persones. Quan comences sempre aspires a que la teua música arribe lluny, a actuar en festivals però penses que mai no ho aconseguiràs o que això està reservat per a altres i no, al final ho hem aconseguit. És tot un orgull i han estat un plaer aquests 11 anys de carrera amb Los Chikos del Maíz. Ara a afrontar nous reptes i intentar seguir fent música, continuar creixent i aprenent.

4. Los Chikos del Maíz heu tocat en diferents ocasions al Festivern. Com recordeu el vostre primer Festivern? Quin valor li doneu a un festival com aquest?
Doncs tot i el fred, és un festival molt agraït i amb gran ambient. El públic és de 10. I sempre que hem estat entre el públic hem vist molt bon rotllo entre la gent i ganes de gaudir. A més, molts grups del cartell són grups d’amics, també l’organització, i al final és un concert que gaudeixes tant a dalt com a sota de l’escenari. I, si no m’equivoque, abans d’aquesta hem passat ja 3 vegades i totes molt bé. Amb gran resposta del públic.

I creiem que és molt interessant que hi hagi una oferta d’oci en cap d’any diferent a les típiques de discoteques i cotilló. Semblava que en la nit del 31 la teua opció musical era limitada i el Festivern aporta una oferta musical diferent, una oferta cultural (no només són concerts, també les activitats de dia) i una oferta social, també. Crec que és positiu i necessari que hi haja diferents opcions per celebrar el cap d’any i que el festival no es quede només en concerts i puga oferir un altre tipus d’actes que ajude que la gent que acudeix no es quede només amb la música. Poder fer un festival així a cap d’any i amb tanta afluència de públic, és tot un èxit per a la música mal anomenada “alternativa”.