Entrevistem les Esir

Esir

Des d’Agres, ESIR (Entre Soques i Rebrotins) és una de les bandes amb més protagonisme femení i una de les propostes emergents d’aquesta edició grup. Destaca la seua barreja d’estils, fusió del pop amb la música tradicional però també amb les incursions i simpaties cap a la rumba o ska i reggae. Il·lusionades per la nova fornada de bandes joves valencianes que ens trobem al #Festivern1617, us deixem ací una nova mini-entrevista amb les Esir.

1. Vosaltres sou una de les grates sorpreses eixides últimament a l’escena folk-pop en valencià. Com us vau platejar crear ESiR? Què voleu aportar?
ESiR va sorgir de les ganes de crear i cantar les nostres lletres, de reivindicar i cridar al món els nostres sentiments i pensaments però sobretot vàrem nàixer pel comboi de fer un grup. Vam començar sense tenir massa clar el que érem i poc a poc ens estem obrint el nostre caminet al món de la música, sense presses i sense gaires idees clares d’on volem arribar. L’única cosa que tenim clara és que gaudim fent música i veient com la gent gaudeix d’ella, i això, a grans trets, ja és tota una aportació.

2. Trobem que s’està donant un moment força interessant a nivell de propostes musicals/culturals fetes per dones (grups, festivals, fanzines, jornades,…). Com viviu vosaltres aquest moment? Quines propostes actuals (grups, festivals,…) fetes per dones us han cridat l’atenció i recomanarieu?
Quan nosaltres vàrem decidir crear ESiR, ja fa gairebé 5 anys, ens va sorprendre la invisibilitat que teníem les dones als escenaris i la manca de referents en el panorama musical valencià. Avui, tot i que es fan nombrosos moviments per donar-nos visibilitat, ens estem veient contínuament abocades a l’oblit i reteses únicament per als actes celebrats duran el 8 de març. No volem espais únicament per a dones ni festivals on tots els grups siguen femenins, el que desitgem i per sort, cada vegada es veu més, és la equitat en els concerts, perquè grups amb membres femenins hi ha molts. Des d’ESiR pensem que no hauríem de lluitar per un lloc que ja ens pertany, per un lloc que, com a mínim, ha d’estar al nostre abast com per a qualsevol altre.

Nosaltres formem part de Fusa activa, una col·lectiu musical creat per a donar-nos visibilitat, on compten amb una base de dades de tots els grups valencians amb dones. Aquesta plataforma, sense dubte, és una de les propostes més útils i admirables actualment que treballa a favor de les músics.

3. Amb quines sensacions afronteu la data del Festivern?
Il·lusió i nervis. Cap d’any és una data màgica i esperem que despedir el 2016, l’any del nostre primer CD, amb un concert ens proporcione un 2017 ple de concerts i noves experiències.

4. Quins plans de futur teniu com a grup?
Una de les nostres cançons té com a títol una frase que pensem que de bon tros  respondria a aquesta pregunta, “Gaudim del present” seria un reflex de que el que realment ens importa és l’ara i l’ací. Volem gaudir del Festivern i de la nostra situació actual sense pressionar-nos ni abocar-nos a un mar de preguntes. Ara bé, el futur el volem decidir mirant endavant i amb il·lusió, com fem tot allò que fem. Il·lusió per créixer com a grup i que això ens faça créixer com a persones. Però no patiu, encara queda ESiR per a una bona estona.

5. Quines propostes de les que actuen en aquesta edició recomanarieu no perdre’s i per què?
Pensem que, a banda de la d’ESiR clar, The Dance Crashers és una de les actuacions que promet. S’ha de dir que tenen un nivell musical francament envejable i una veu apassionant i captivadora. El seu ska-jazz atrau a qualsevol amant de la música i fa moure el cos quasi sense pensar-ho. Sens dubte, una actuació que ningú es pot perdre.

_

ESIR actuen el DISSABTE 31, al Vermut Musical | migdia