Entrevistem Glaukoma

Nascuts al singular Gaztetxe Bonberenea (Tolosa), Glaukoma suposen una bocanada d’aires diferents per eixe punt on es troben les escenes basques del rap, el reggae i les músiques en euskera. La banda formada per joves d’Irun, Donostia i Tolosa, ha editat ja 3 discos –“Kalima” és l’últim-. Tots des d’un plantejament autogestionat i amb desig d’ambició, passejant la seua proposta per escenaris de referència com el Rototom o l’Hartotxu, o girant per Europa i Japó. Ací us deixem una breu entrevista per tal que els conegueu una mica més abans del seu concert aquest dissabte 30.

1. Heu gravat amb Karlos Osinaga (Lisabö) que normalment se l’associa amb treballs més relacionats amb el post-hardcore, el rock, amb la cruesa i intensitat en les textures sonores. Com enfoqueu la feina amb ell? 
Tots els treballs que hem gravat fins ara els hem enregistrat amb ell. Independentment que se li relacione més amb altres estils, Karlos sap molt de música i sempre ha estat un plaer treballar amb ell. L’enfocament sempre ha consistit en buscar el so més potent respectant l’aspecte orgànic de la banda. I creiem que en aquest últim disc ha elevat les nostres idees al seu màxim potencial. Ens ha fet sonar com volíem o millor fins i tot.

2.“Pero algo se nos ha roto dentro de nosotros y en nuestro entorno”. Es respira cruesa en el disc connectada amb un context i temes durs. Quin paper juga la música i projectes com el vostre a l’hora de llegir el present? 
És una pregunta una mica gran… La qüestió és que no se li pot mentir al paper. Hi ha temes que cremen als budells i d’alguna manera han d’eixir. En el nostre cas vam intentar plasmar el que veiem, el que sentim i pensem de la manera que més ens agrada, tant pel que fa a l’aspecte més musical i la vessant més lírica. Sempre de la manera més real possible, independentment de la temàtica.

3. Heu tocat ja alguna vegada per ací al Rototom i també a Catalunya. Com ha estat la rebuda cap a la vostra proposta? Com afronteu el concert del Festivern?
Encara que les nostres eixides fora d’Euskal Herria no han estat moltes, sempre ens hem sentit molt ben tractats i sempre hem tingut la sensació que la gent ens ha rebut molt bé, encara que no conegueren la nostra proposta. Al Festivern anem amb moltes ganes i molta il·lusió, amb desig d’intentar posar en pràctica el poc que parlem de català.

4. Com sabeu el Festivern és un festival amb un compromís amb les propostes musicals en català. Quins grups de l’escena valenciana / catalana us criden l’atenció o amb quals sentiu especial afinitat?
La veritat és que hi ha molts grups a l’escena i des d’aquí la veiem com una escena que ha anat creixent i multiplicant-se. Destacar alguns grups seria injust, ho facen en català o en castellá, de manera que destacarem la força de la mateixa. Ens flipa venir a un festival de 3 dies per més de 10000 persones, vol dir que hi ha una escena potent, que això gaudeix de bona salut. Li desitgem el millor a tota la gent que treballa per les llengües que a l’estat espanyol no són tan “reconegudes”.
Moltes gràcies pel vostre interés en Glaukoma; tenim moltes ganes de trobar-nos amb tot el públic del Festivern.

DISSABTE 30 de DESEMBRE.

Més info: glaukomaband.com