Entrevistem Auxili

Auxili

Des d’Ontinyent, AUXILI en poc de temps s’han guanyat el respecte del públic, programadors i escena. Amb la seua proposta cada vegada arriben més lluny. Per mèrits propis, el dissabte 31 de desembre els tindrem un cop més a l’escenari del Festivern. Aprofitant l’ocasió, hem xarrat amb Esteve Tortosa (veu principal) per tal de calfar i posar-nos al dia de cara al seu concert.

 

1. AUXILI ha experimentat un salt considerable. En poc de temps heu esdevingut un dels grups amb més projecció del País Valencià. Una situació privilegiada que us ha permés actuar a festivals tan importants com el Rototom, Viña-Rock, Feslloch i ara el Festivern. Com viviu aquest moment? Com ha estat el camí fins arribar ací?

Doncs per a nosaltres es un somni fet realitat. Després de deu anys com a grup i passar per molts mals moments als nostres inicis (com qualsevol grup que comença) es una autèntica bogeria tot el que estem vivint, poder tocar en aquells festivals que sempre has anat de públic i compartir cartell amb grups que sempre em seguit.

Enguany farà 4 anys de la nostra primera actuació en aquest festival, va ser la edició del 2012/13. Ja feia uns quants que anàvem amb la tenda de campanya, però eixe any tocava agafar els instruments. Vam tocar a la sala “La Bombonera” el dia 30 amb Odi i Tardor, el concert va ser especial, pareixia que fora agost de la suada que vam agafar; la sala a rebentar, un ambient màgic, una connexió amb la gent espectacular. En acabar recordem que Sam Ferrer (tècnic, productor i moltes coses més del grup) ens va dir: “Xiquets, tenim que gravar un disc amb eixes cançons noves que teniu”. 

I això vam fer, al 2013 va eixtir el disc Dolç-Atac i aquest ens va donar la clau que obria les portes de la carretera, els pobles, les festes majors i els festis grans. Dos anys de gira arreu dels Països Catalans per acabar-la al Festivern (l’edició del 2014/15), però aquesta vegada a l’escenari gran. Veure tanta gent cantant les nostres cançons a un dels festival que ens ha vist crèixer és el millor que ens ha passat a les nostres vides.

 

2. Com afronteu aquest concert al Festivern?

Enguany em tret Instants cremant, el nostre darrer disc i estem molt contents de la seua rebuda, em pogut tocar molt més a terres catalanes que era el que volíem i em tornat a festivals espectaculars, com els que has anomenat abans. Després de 60 concerts es un plaer acabar aquesta gira al Festivern, tornar a la terreta per acabar l’any i a més a més el dia 31. Hem tingut la sort de composar la cançó d’aquesta edició, que ve acompanyada d’un clip que s’han currat els col·legues de la Tres Deu i moltes col·laboracions que ja veureu. Tenim moltíssimes ganes de que la gent puga veure el resultat i sobre tot, poder-la estrenar en directe, serà un concert super bonic i emotiu, estem segurs.

 

3. AUXILI coneixeu ja de prop el Festivern -heu tocat anteriorment-. Quin paper trobeu que juga, què aporta, un festival com aquest? (a nivell cultural/musical, comarcal, per les bandes joves…)

Nosaltres ens hem criat al Festivern, quan teníem 15-16 anys es celebrava a Ontinyent i ja flipàvem veient grups com S.A., Skalariak, Boikot…vam plorar veient com s’acomiadava Obrint Pas, per a nosaltres es el millor festival del país i ens ha donat la oportunitat de veure grups d’aquest nivell que abans era impensable que vingueren al nostre territori. A banda, aquest sempre s’ha caracteritzat per la gran quantitat de grups valencians que toquen. El Festivern sempre ha apostat per les bandes locals i del nostre país, tot açò fa que gent com nosaltres puga compartir escenari amb grups referents i així fer-nos créixer, tant als grups, com en definitiva a tot el món musical valencià.

El Festivern es un festí totalment consolidat on l’afluència de públic ha anat a l’alça des del primer moment. I ja no és només per la música, sinó per tot l’entramat socio-cultural que promou, amb curses esportives, concurs de paelles, corre-bars… Al cap i a la fi es tracta d’una explosió de la nostra cultura en forma de festival, on no deixen de banda cap detall per poder representar al màxim la nostra societat combativa.

 

4. Com veieu el panorama actual de la música en valencià? Quins punts forts i febles trobeu?

Pensem que la música en valencià està en un punt molt bonic, on cada dia surten més propostes musicals amb més nivell i amb més diversitat d’estils. Tot açò es veu reflectit a l’afluència de públic als concerts i això és molt positiu. Però cal anar molt en compte per tal de gestionar bé aquesta crescuda i no fer més concerts dels que podem assumir com a societat; o tal vegada acabarem rebentant aquest moment tant especial. Pensem que les institucions públiques haurien d’agafar la capdavantera i professionalitzar l’escena per seguir creixent.

 

5. Quines propostes d’aquesta edició del Festivern recomaneu no perdre’s.

Doncs hi ha un fum de grups bons que la gent no deuria perdre’s però si tenim que recomanar algun direm Train to Roots i Mellow Mood. Actualment son dels millors grups de reggae europeu que podem veure sobre els escenaris i és un autèntic plaer poder tindre’ls tant a prop de casa, grans referents. I com no, recomanem que la gent vaja a veure a la Trocamba Matanusca, ontinyentins com nosaltres, fan una música balcànica d’allò més original i la liaran ben grossa com sempre.

 

6. Si voleu afegir algo més…

Gràcies per donar-nos veu, ja que continuem sense televisió ni ràdio amb la nostra llengua.

_

AUXILI estaran actuant el DISSABTE 31 

 

Tags